Roguelike Nedir?

"Roguelike" ya da "Rogue-like" 1980 yılında piyasaya çıkan Rogue isimli oyunun benzeri ve ruhani devamı şeklinde tanımlayabileceğimiz bir türdür.

Roguelike Nedir?
Rogue

"Roguelike" ya da "Rogue-like" 1980 yılında piyasaya çıkan Rogue isimli oyunun benzeri ve ruhani devamı şeklinde tanımlayabileceğimiz bir türdür. Bu türün en bilindik özelliği oyunda ne kadar ilerlediğiniz fark etmeksizin neresinde ölürseniz ölün sizi en başa atmasıdır. Tabii ki bu kadar kısa bir şekilde ifade etmek büyük bir haksızlık olur. Roguelike türünün esas amacı ilerleme kaydettikten sonra tüm oyunun tek seferlik bir deneyim ile kazanmanın çok zor olduğu bundan dolayı da farklı farklı denemeler sonucunda hem oyunu sindirmeniz gerektiği yönündedir.

Orijinal Rogue oyununda oyun sizi bir zindana atar (ayrıca dungeon crawler diye de adlandılır) ve bu zindanda bölümleri geçerek sona ulaşmaya çalışırsınız. Bu oyunda size bir acıma yapılmaz ve neredeyse her şeynizi kaybedip en başa dönersiniz. Ancak bu sistem günümüz çağındaki oyuncuları kendinde tutamayıp sıkılmalarını sağlayacağından dolayı değişmiş ve daha hafif roguelike da diyebileceğimiz "Rogulite" türüne de dönüşmüştür.

Roguelite oyunlar roguelikea göre size daha fazla yardım eder. İlerlenilen bölümlerde her şeyinizi kaybetmek yerine bazı para birimleri sizde kalır ve diğer turda daha rahat oynayabilmek ve önceki turdan farklı bir deneyim yaratmak için bir şeyler açabilmenize olanak sağlar. Bu sistem hem tekrar eden yapıyı kırar hem de oyunculara daha farklı tatlar sunduğu için oyunda daha uzun süre tutmayı başarır.

Bu türün günümüzdeki en modern ve bilindik örnekleri Hades ve Dead Cells oyunudur. Bu oyunlarda da görülebileceği gibi her bir baştan başlamada önceki bölümün aynısını oynamak yerine sistem tarafından rastgele hazırlanan farklı haritalarda oynarsınız. Bu da oyunun yine tekrar eden yapısından kurtulmanıza yardımcı olur. Hades hakkında daha fazla bilgi için Hades incelememi de okuyabilirsiniz